3 juni is Wereldfietsdag. De fiets wordt al sinds jaar en dag naast de trein gebruikt: om naar het station te gaan of als aanvulling om op de bestemming te komen. Wij geven je vier tips bij het gebruik van fiets en trein.
Een jaar geleden lanceerde de NMBS met BikeOnTrain een reisplanner die het meenemen van fietsen op de trein vergemakkelijkt. Met deze planner kan je checken welke trein het meest geschikt is. Hierbij wordt rekening gehouden met het totaal aantal fietsplaatsen op de trein, de opstaphoogte van de trein en of de fietsruimte al dan niet zonder de hulp van de treinbegeleider toegankelijk is. Hoewel BikeOnTrain momenteel een aparte webapp is, hoopt de NMBS deze in de loop van dit jaar te kunnen integreren in de bestaande reisplanner van haar app en website.
Een plooifiets mag je in elke trein gratis meenemen. Je moet deze voor het instappen en tijdens het transport wel opvouwen en opbergen op de daarvoor bestemde plaatsen. Een niet-opvouwbare fiets mag ook op de trein, maar hiervoor moet je een Fiets Supplement betalen.
Neem je de fiets naar het station, dan kan je deze parkeren in de fietsenstalling. Elk station heeft op zijn minst een gratis fietsenstalling. Daarnaast biedt de NMBS in steeds meer stations een beveiligde fietsenparking aan. Voor de beveiligde fietsenparkings kunnen houders van een treinabonnement trouwens ook een abonnement kopen.
Een laatste tip: om de veiligheid van alle gebruikers te beschermen, is het verboden om in het station en op het perron te fietsen. Fietsen in het station kan leiden tot een administratieve geldboete. Een verwittigd persoon is er twee waard!
Ondervind je problemen bij het gebruik van de fiets tijdens je treinreis? Je kan de NMBS contacteren via het nummer 02/528.28.28 of via haar contactformulier.
Als je niet tevreden bent met het antwoord van de NMBS, of als je geen reactie krijgt binnen een termijn van 1 maand, dan helpt de ombudsdienst je graag verder.