Voordelig reizen met de trein voor jongeren onder de 26 jaar
Voor jongeren onder 26 zijn er verschillende tarieven. Hieronder vind je een overzicht van de producten die de NMBS op dit moment aanbiedt:
Go Pass 1
Met een Go Pass 1 betaal je 6,60 euro* voor een enkel traject naar keuze binnen België. Meer informatie over de Go Pass 1 en de gebruiksvoorwaarden vind je hier.
Go Unlimited
Een formule waarmee je onbeperkt kan reizen gedurende een bepaalde periode (een week of een maand). Je kan een Go Unlimited normaal enkel aankopen tijdens de schoolvakanties. Meer informatie vind je op de website van de NMBS.
Go Pass 10
Met de Go Pass 10, die 53 euro* kost, heb je recht op 10 enkele ritten tussen twee Belgische stations. De Go Pass 10 is 1 jaar geldig en staat niet op naam. Je kan de Pass dus met meerdere personen gebruiken. Klik hier voor meer informatie over de Go Pass 10.
Groepsreis
Als je met een groep van minstens 15 personen reist, kan je een groepsreis reserveren.
Schoolabonnement
Een jongere die dagelijks naar school pendelt, heeft recht op een schoolabonnement. Als je 18 jaar of ouder bent moet je een geldig schoolattest kunnen voorleggen.
Campuskaart
Een student die tijdens de week slechts 2 of 3 keer hetzelfde treintraject neemt van en naar school kan een Campus abonnement gebruiken. Met het Campus abonnement heb je recht op 5 heen- en 5 terugritten tijdens een periode van 49 dagen. Meer informatie over het Campus abonnement vind je hier.
Kinderen ouder dan 12 jaar met kortingskaart Grote Gezinnen
Kinderen die ouder zijn dan 12 jaar en in het bezit zijn van een kortingskaart Grote Gezinnen kunnen een biljet “Grote Gezinnen” kopen en reizen aan het “Tarief 50%”. Er wordt een korting toegekend van 50% (behalve op de vaste vergoeding die de NMBS aanrekent). Er is wel een minimumprijs van 2,40 euro. Meer informatie over de kortingskaart Grote Gezinnen vind je op de website van de NMBS.
Ons advies: Er zijn heel wat verschillende tariefformules voor jongeren onder de 26 jaar. Je kijkt dus best goed na welk tarief het voordeligst is. De specifieke producten voor jongeren die de NMBS aanbiedt, zijn niet altijd de goedkoopste optie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een standaardbiljet of een weekendbiljet voordeliger is dan een Go Pass 1. Als je van of naar de luchthaven reist, dien je in de meeste gevallen de Diabolotoeslag te betalen.
Heb je een klacht over de producten die de NMBS aanbiedt voor jongeren? Neem eerst contact op met de klantendienst van de NMBS.
Krijg je binnen de maand geen reactie van de spoorwegonderneming of ben je niet tevreden met haar antwoord? Neem contact op met Ombudsrail. Wij zullen je klacht verder onderzoeken.
* Alle info uit dit bericht is gebaseerd op gegevens die wij op het moment van publicatie ter beschikking hebben. Ombudsrail is niet verantwoordelijk voor onjuistheden ten gevolge van gewijzigde informatie.