Diefstal in betalende fietsenparking
Wil je je verplaatsen, dan zijn de fiets en de trein een ideale combinatie. De NMBS speelt hier ook op in om, naast de gratis fietsenstallingen, bepaalde stations uit te rusten met een betalende fietsenparking.
Een abonnement voor een fietsenparking met toegangscontrole waarbij meestal zelfs camera’s gericht zijn op de ingangspoort: dan moet je fiets er veilig staan toch! Jammer genoeg moeten we vaststellen dat ook in de betalende parkings fietsen ten prooi vallen aan dieven. En wanneer je moet vaststellen dat je fiets gestolen werd, dan wijst de NMBS ook nog eens alle verantwoordelijkheid af. Ze wijst hiervoor naar haar parkingreglement, waar in artikel 3 het volgende staat:
§2. De beheerder stelt parkeerplaatsen voor voertuigen uitsluitend ter beschikking van de gebruiker. De beheerder, is in geen enkel opzicht te beschouwen als bewaarnemer en neemt op geen enkele wijze een verplichting op zich wat betreft bewaking of toezicht. Hij is evenmin aansprakelijk voor daden van derden, ongeacht of de parking, al dan niet dag en nacht, bewaakt wordt of met toegangscontrole uitgerust werd.
§3. De beheerder wijst elke aansprakelijkheid af, in welke hoedanigheid en om welke reden dan ook, voor alle schade ten gevolge van onder meer ongevallen, diefstal of beschadiging, brand, vandalisme, enz. …, zelfs gedeeltelijk, die binnen zijn parking kan ontstaan, behoudens indien de gebruiker het bewijs kan leveren dat de schade uitsluitend is veroorzaakt door het bedrog of de grove fout van de NMBS of de beheerder.
Als ombudsdienst hebben we reeds enkele dossiers behandeld waarin mensen hun – vaak elektrische – fiets gestolen werd uit zo een fietsparking. Wij hebben begrip voor de frustraties van de gedupeerden. Een betalende parking, waarvan de poort enkel te openen is via een toegangscode of MoBIB-kaart en waar er camera’s voor controle moeten zorgen: het geeft de gebruikers toch een gevoel dat hun fiets er veilig gestald staat. Toch wijst de NMBS steeds alle verantwoordelijkheid af, verwijzend naar bovenstaand parkingreglement.
Ben je het slachtoffer van een fietsdiefstal, dan raden we je aan om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Zij hebben het recht om, in het kader van hun onderzoek, eventuele camerabeelden bij de NMBS op te vragen en te bekijken, om zo de daders en hopelijk ook de gestolen fiets terug te vinden.
Daarnaast raden we je ook aan om de fietsdiefstal te melden aan de klantendienst van de NMBS.
Ben je niet tevreden met het antwoord van de NMBS, of krijg je geen antwoord binnen een termijn van 1 maand, dan helpt de ombudsdienst je graag verder.